Πόσες φορές έχουμε δει έναν από τους αγαπημένους μας χώρους να υποβαθμίζεται εξαιτίας μιας εσφαλμένης ανακαίνισης. Ειδικότερα όταν πρόκειται για έναν πρόχειρο σχεδιασμό είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ωστόσο για να πετύχει η ανακαίνιση προϋποθέτει μεγάλη διανοητική προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ αρμοδίων. Φυσικά πέραν του άρτιου σχεδιασμού κάθε χώρος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και κατ’ επέκταση τις δικές του ανάγκες.

Τα συνηθέστερα λάθη στον σχεδιασμό και την ανακαίνιση ενός χώρου είναι τα εξής:

Στερείται αρχιτεκτονικής μελέτης. Ένα από τα συχνότερα σφάλματα είναι η αμέλεια κατάλληλων συμβουλών από ειδικούς. Αυτό επιφέρει κατά συνέπεια οικονομική ζημία μιας και δεν γνωρίζει κανείς που να εξοικονομήσει χρήματα και σε ποια σημεία του χώρου να επενδύσει. Τυφλή αντιγραφή σε κάτι που εκλαμβάνεται ως ακατάλληλο .Κάθε χώρος είναι ξεχωριστός και διαθέτει να δικά του εγγενή χαρακτηριστικά. Συνεπώς μια ανακαίνιση οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτές.  

ανακαίνιση
ανακαίνιση

Η τυφλή προσκόλληση στις τάσεις της μόδας .  Το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι τάσεις που θα αναδείξουν το χώρο και όχι η εντυπωσιοθηρία.  Εστίαση του «φαίνεσθαι» . Έχοντας αγωνία λοιπόν να αναδειχτεί μια εικόνα του χώρου συχνά λησμονούμε την λειτουργική φύση. Η πετυχημένη λύση είναι εκείνη η οποία συνδυάζει αμιγώς το λειτουργικό με το αισθητικό κομμάτι.

Οι στόχοι δεν είναι ξεκάθαροι . Δεν ορίζεται με σαφήνεια το κοινό που απευθύνεται ο χώρος, το μήνυμα που προάγεται ή οι υπηρεσίες που παρέχονται. Δεν εκτιμιούνται όσο θα έπρεπε οι νόμοι του μάρκετινγκ. Για παράδειγμα σε ένα ακριβό εστιατόριο είναι ακαλαίσθητη η επιλογή επίπλων που προορίζονται για ένα ταχυφαγείο.

Η επιλογή φτηνών λύσεων τελικά κοστίζουν ακριβά . Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται προβλήματα και κανείς δεν μένει ευχαριστημένος.

Έτσι ξαναγυρνάμε στην αρχή με επαναπροσδιορισμό των ιδεών και νέες δαπάνες  . Φυσικά δεν σημαίνει πως και το πανάκριβο είναι καταλληλότερο και το πιο φτηνό ακατάλληλο . Αυτό που έχει σημασία είναι να προσαρμόζεται κάτι επιτυχώς στο χώρο που προορίζεται η ανακαίνιση.