Η ανακαίνιση σπιτιού πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί  δομή και σκέψη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και ιδέες για ανακαίνιση διαμερίσματος. Πολλές φορές ενώ πιστεύουμε πως το διαμέρισμά μας χρειάζεται μια ανανέωση, διστάζουμε να την κάνουμε καθώς πιστεύουμε πως μια νέα διακόσμηση του σπιτιού μας θα κοστίσει. Όμως, το κόστος ανακαίνισης σπιτιού δεν χρειάζεται να είναι πάντα μεγάλο.

Ιδέες και συμβουλές για την ανακαίνιση σπιτιού 

Εκεί έξω κυκλοφορούν πολλές ιδέες και συμβουλές για την ανακαίνιση, ωστόσο πολλές φορές οι ιδέες και οι συμβουλές αυτές δεν είναι όντως με χαμηλό κόστος και χρειάζονται πολλή προσπάθεια. Πάμε να δούμε πως θα κάνουμε μια φθηνή ανακαίνιση σπιτιού με έξυπνες ιδέες που θα κάνουν την διαφορά και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε και πάλι ερωτευμένοι με το σπίτι σας, είτε να το αγαπήσετε για πρώτη φορά εάν πρόκειται για ένα καινούριο διαμέρισμα.

  1. Αντίθεση

Το ανθρώπινο μάτι αγαπάει τις αντιθέσεις. Εάν η διακόσμηση σπιτιού σας είναι «βαρετή», μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτή την ιδέα. Ο λόγος που η διακόσμηση του διαμερίσματός σας είναι βαρετή, ίσως είναι γιατί δεν έχετε αρκετές αντιθέσεις στον χώρο σας. Η ιδέα της αντίθεσης μιλάει για το πως κάποια διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, μπορούν τελικά να ταιριάξουν τόσο πολύ που να δημιουργήσουν μια αρμονία. Τα σημεία με αντίθεση είναι πιο ελκυστικά στο μάτι, πιο διακριτά, πιο ιδιαίτερα. Ο συνδυασμός χρωμάτων έχει την ικανότητα να προκαλεί συναισθήματα. Για παράδειγμα, συνδυασμοί χρωμάτων με μεγάλη αντίθεση μπορούν να προκαλέσουν συναίσθημα ενθουσιασμού, ενέργειας, χαράς. Ενώ αντίθετα, συνδυασμοί χρωμάτων με μικρή αντίθεση, μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα όπως ηρεμία, το οποίο είναι εννοείται επιθυμητό, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην αδράνεια.

Για να το πετύχετε αυτό, αναζητήστε την παλέτα των χρωμάτων στο διαδίκτυο. Τα χρώματα τα οποία ταιριάζουν και αναδεικνύουν το ένα το άλλο, είναι εκείνα τα οποία βρίσκονται στην απέναντι θέση στην παλέτα αυτή. Για παράδειγμα το κίτρινο με το μωβ, το πράσινο με το κόκκινο, κλπ.

Μπορείτε λοιπόν, σε έναν μουντό καναπέ, να τον επαναφέρετε στην ζωή προσθέτοντας απλώς νέα μαξιλάρια σε ένα χρώμα το οποίο θα δώσει αντίθεση και θα το αναδείξει.

Μια συμβουλή, δεν χρειάζεται απαραίτητα να επιλέξετε μόνο έναν συνδυασμό χρωμάτων σε κάθε χώρο. Μπορείτε να δημιουργήσετε την αντίθεση αυτή με το να χρησιμοποιήσετε συνδυασμούς μουντών χρωμάτων και ταυτόχρονα πιο ενθουσιώδη χρώματα στον ίδιο χώρο.

Tip: το μαύρο με το άσπρο μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια ακαταμάχητη και κλασική αντίθεση στον χώρο σας.

  • Επανάληψη

Φτιάξτε μικρές τριάδες από κάποια μικρά διακοσμητικά του χώρου, προκειμένου να δημιουργήσετε μια αίσθηση αρμονίας. Για παράδειγμα, αντί να τοποθετήσετε ένα κερί στο τραπέζι σας, μπορείτε να φτιάξετε μια ομάδα 3 κεριών σε διαφορετικά μεγέθη το καθένα και να τα τοποθετήσετε μαζί. Ή μπορείτε να φτιάξετε μια ομάδα η οποία θα αποτελείται από ένα μεγάλο αντικείμενο, μαζί με δυο μικρότερα. Αυτό θα δώσει μια νέα νότα στον χώρο σας και θα του δώσει μια επιπλέον αρμονία. Ακόμη, η αρμονία αυτή, πέρα από τα σχήματα και τα μεγέθη μπορεί να δημιουργηθεί και μέσω των υφών, κλπ.

  • Συμμετρία

Η συμμετρία έχει θετικό πρόσημο στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Θα δώσει μια αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας στον χώρο σας, και αυτό θα έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο για εσάς και τα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι σας.

Ιδέες για δημιουργία συμμετρίας κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας:

Χρησιμοποιήστε συμμετρία με μικρές λάμπες ή φωτάκια. Για παράδειγμα στο μπάνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο λαμπάκια, το ένα δεξιά και το άλλο αριστερά από τον καθρέπτη, έτσι ώστε να όχι μόνο να φωτίσετε ιδανικά το μπάνιο σας, αλλά και για να δημιουργήσετε την συμμετρία που αναζητάμε.

Μια άλλη ιδέα μπορεί να είναι να χρησιμοποιήσετε το ίδιο διακοσμητικό εσωτερικού χώρου στη μια πλευρά του χώρου σας και το άλλο στην αντίθετη πλευρά.

  • Τέχνη

Η τέχνη μπορεί να αναδείξει έναν χώρο και να του δώσει προσωπικότητα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανακαίνιση και την διακόσμηση σπιτιού. Οι πίνακες ζωγραφικής δεν χρειάζεται να είναι πάντα με μεγάλο κόστος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να διακοσμήσετε τον χώρο σας με τέχνη.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο στις οποίες καλλιτέχνες προωθούν τα έργα τους σε προσιτές τιμές, και μπορείτε να τα παραγγείλετε. Πέρα από αυτό, υπάρχουν ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες θα μπορείτε να αποθηκεύσετε την τέχνη κάποιου καλλιτέχνη και να την εκτυπώσετε, με ένα πολύ μικρό κόστος. Μια εναλλακτική αποτελούν τα παλαιοπωλεία, στα οποία μπορείτε να βρείτε κάδρα και έργα τέχνης σε προσιτές τιμές. Τέλος, μην αποκλείετε την επιλογή να δημιουργήσετε το δικό σας έργο τέχνης με 2-3 χρώματα, το οποίο θα είναι μοναδικό. Μπορείτε να αντλήσετε ιδέες για εύκολα σχέδια από το διαδίκτυο και να δημιουργήσετε το δικό σας ξεχωριστό σχέδιο.

Μία επιπλέον συμβουλή είναι πως η προσθήκη τέχνης στον χώρο σας μπορεί να τον κατευθύνει εύκολα εκεί που θέλετε. Για παράδειγμα, εάν ο χώρος σας έχει πολλά φυτά και θέλετε να δημιουργήσετε ένα αίσθημα σύνδεσης με την φύση, ένα ή και παραπάνω έργα τέχνης τα οποία αποτυπώνουν το συναίσθημα αυτό, θα είναι ιδανικά στον χώρο σας και θα τον κατευθύνουν εκεί που θέλετε.

Tip: το κάδρο που θα χρησιμοποιήσετε είναι επίσης σημαντικό για την εικόνα του χώρου.

  • Άρωμα

Γνωρίζατε πως η μυρωδιά σχετίζεται με την ψυχολογία και την μνήμη μας ; Οι περισσότεροι, όταν σκέφτονται ιδέες για ανακαίνιση σπιτιού δεν σκέφτονται πως η μυρωδιά είναι κάτι απαραίτητο για αυτό. Είτε κάνετε ανακαίνιση σπιτιού από την αρχή, είτε κάνετε ανακαίνιση παλιού σπιτιού, μονοκατοικίας και γενικά, όλων των ειδών τις ανακαινίσεις, η μυρωδιά του χώρου δεν θα πρέπει να λείπει από τα σχέδιά σας. Χρησιμοποιήστε σε συνδυασμό με τις παραπάνω συμβουλές, ομάδες κεριών και αρωματικών τα οποία πέρα από την ομορφιά του χώρου σας, θα σας δώσουν μια πνοή ευχαρίστησης.

Tip: όταν καθαρίζετε τον χώρο σας, χρησιμοποιήστε και αιθέρια έλαια!

  • Μην φοβάστε να διώξετε πράγματα από τον χώρο σας

Ένας από τους χειρότερους φόβους πολλών ατόμων, είναι να αποχαιρετήσουν κάτι που έχει συναισθηματική αξία για αυτούς και τον χώρο τους. Από την στιγμή που παίρνετε την απόφαση για ανακαίνιση θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως θα χρειαστεί να αποχωριστείτε κάποια πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε εσάς και στον χώρο σας.

Προσποιηθείτε πως είστε κάποιος άλλος και μπαίνετε πρώτη φορά στο σπίτι σας. Τι βλέπετε;

Οτιδήποτε υπάρχει το οποίο σας φαίνεται ότι «μπουκώνει» τον χώρο σας ή νιώθετε ότι δεν ταιριάζει, θα πρέπει να φύγει.

Οι παραπάνω ιδέες και οι συμβουλές ανακαίνισης σπιτιού, θα σας βοηθήσουν να δείτε τον χώρο σας με άλλο μάτι. Ίσως μετά από αυτό να αναρωτηθείτε αν όντως χρειάζεστε ολική ανακαίνιση σπιτιού όπως νομίζατε. Αφού εφαρμόσετε τα παραπάνω, εάν δεν μείνετε ευχαριστημένοι, τότε ίσως να είναι μια καλή ιδέα να προχωρήσετε στην ανακατασκευή και διακόσμηση του σπιτιού σας.