Σκοπός μας όταν σκοπεύουμε να κάνουμε μια ανακαίνιση μπάνιου είναι να κάνουμε τον χώρο μας πιο όμορφο. Ας σκεφτούμε πρώτα κάποια απλά βήματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ανακαίνιση μπάνιου, τα οποία θα βοηθήσουν στην διευκόλυνση της διαδικασίας της ανακαίνισης του μπάνιου σας.

Είναι σημαντικό πως  για την διαδικασία αυτή θα πρέπει να ανατρέξουμε είτε σε επαγγελματίες ανακαίνισης μπάνιου, είτε σε εταιρίες ανακαίνισης μπάνιου, που θα γνωρίζουν την δουλειά τους και θα έχουν χρόνια εμπειρία στον χώρο.

Μπάνιο ανακαίνιση

 1. Κοιτάξτε προσεκτικά το τωρινό σας μπάνιο.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε κάποια μεγάλη ριζική αλλαγή στο μπάνιο σας, και όχι μόνο, καλό θα ήταν πρώτα να κάτσετε και να σκεφτείτε εάν ο χώρος σας χρειάζεται αλήθεια αυτή την ανακαίνιση. Συγκεκριμένα, δείτε τον χώρο σας και σκεφτείτε για αρχή τι θα μπορούσατε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε προκειμένου να το αναβαθμίσετε. Εξαντλήστε όλες τις πιθανές επιλογές του χώρου σας.

Έπειτα, σκεφτείτε πως θα θέλατε να είναι το ιδανικό σας μπάνιο.

Εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των δυο, τότε βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Εάν όμως για παράδειγμα σκεφτείτε πως το ιδανικό σας μπάνιο θα είχε 2 ντουζιέρες, και το μπάνιο σας δεν διαθέτει χώρο και δεν μπορεί να είναι εφικτή η τοποθέτηση δεύτερης ντουζιέρας, τότε θα πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση. Δείτε λοιπόν τον χώρο σας και τα χαρακτηριστικά του και στην συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε τα κοινά του σημεία με τον ιδανικό για εσάς χώρο, έτσι ώστε να κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου.

 • Ορίστε κόστος

Το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας όταν κάποιος αποφασίζει να κάνει μια οποιουδήποτε είδους ανακαίνιση. Προφανώς επιζητάμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την καλύτερη δυνατή λειτουργία, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως εάν σκοπεύετε να κάνετε μια ολική ανακαίνιση μπάνιου, να αλλάξετε τα πλακάκια μπάνιου, την ντουζιέρα, τον νιπτήρα κλπ., το κόστος δεν θα είναι «μικρό». Στην Ελλάδα, μια ανακαίνιση μπάνιου μπορεί να έχει κόστος από 600 έως 2000 ευρώ περίπου ανά τετραγωνικό μέτρο και αυτό εξαρτάται από τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, από τα άτομα τα οποία έχετε επιλέξει να εμπιστευτείτε, από το μέγεθος του μπάνιου, από το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε με αυτή σας την ανακαίνιση κλπ.

Έτσι, θα πρέπει να ορίσετε ένα ταβάνι για το κόστος ανακαίνισης μπάνιου σας, προκειμένου να είναι το πρώτο που θα συζητήσετε με την κατασκευαστική εταιρία για ανακαίνιση ή όποιον αποφασίσετε να εμπιστευτείτε για την διαδικασία αυτή.

 • Αναζητήστε πληροφορίες

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για την εταιρία και τα άτομα που αποφασίζουμε να εμπιστευτούμε με την ανακαίνιση του χώρου μας. Καλύτερα να αναζητήσετε πάνω σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για ανακαίνιση μπάνιου, καθώς η διαδικασία ανακαίνισης για το κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικές διαδικασίες και «μυστικά». Ρωτήστε γνωστούς, αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο και από όπου αλλού μπορείτε. Καθώς αναφέραμε πως η ανακαίνιση μπάνιου είναι μια σημαντική διαδικασία για εσάς, καλό θα ήταν να πάρετε τον χρόνο σας.

Αφού είστε σίγουροι για τα παραπάνω, ας δούμε κάποιες συμβουλές που ίσως να μην είχατε σκεφτεί ότι χρειαζόταν ο χώρος του μπάνιου σας.

Ανακαίνιση μπάνιου συμβουλές

 1. Εξερευνήστε χώρους

Συγκεκριμένα, επισκεφτείτε χώρους οι οποίοι ταιριάζουν στην αισθητική σας και στην αισθητική που θα θέλατε να δώσετε στο μπάνιο σας, και θα μπορούν να σας δώσουν ιδέες όταν θα πραγματοποιήσετε την ανακαίνισή του. Για παράδειγμα, παρατηρούμε πως σε πολλά ξενοδοχεία υψηλού κύρους, χρησιμοποιούνται υλικά όπως το μάρμαρο στην διακόσμηση του μπάνιου. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορείτε να υιοθετήσετε την ιδέα αυτή εάν θέλετε ο χώρος του μπάνιου σας να είναι μεγαλοπρεπές.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά διαφορετικά στυλ και μορφές διακόσμησης που μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε στην συνέχεια τι σας ταιριάζει περισσότερο.

Tip: μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά υλικά κατασκευής μπάνιου, για παράδειγμα μάρμαρο στο πάτωμα και χαλαζία στον τοίχο.

 • Χρησιμότητα

Θα πρέπει τα υλικά που έχετε αποφασίσει ότι ταιριάζουν σε εσάς και στο καινούριο σας μπάνιο, να είναι εκτός από όμορφα, και χρήσιμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να αγαπάτε πολύ το μπόχο στοιχείο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κατασκευάσετε ένα ξύλινο μπάνιο, καθώς τα πατώματα θα φουσκώσουν. Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψιν σας την χρησιμότητα του μπάνιου και των μηχανισμών του.

 • Ενέργεια

Καθώς αναφέραμε τους μηχανισμούς του μπάνιου, μια συμβουλή που θα βοηθήσει και εσάς αλλά και το πορτοφόλι σας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Το μπάνιο είναι ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, μαζί με την κουζίνα, μέσα στα οποία γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη. Μπορεί το κόστος των μηχανισμών αυτών να είναι μεγαλύτερο, ωστόσο εξοικονομεί μακροχρόνια χρήματα και βοηθάει όχι μόνο εσάς αλλά και το περιβάλλον.

 • Εξοικονόμηση χώρου

Χρησιμοποιήστε έξυπνες ιδέες για να εξοικονομήσετε τον χώρο του μπάνιου σας.

Παραδείγματα:

 • Αντικαταστήστε την πόρτα σας εάν πιάνει χώρο με μια συρόμενη
 • Χρησιμοποιήστε κατασκευές αποθήκευσης τις οποίες θα τοποθετήσετε στον τοίχο
 • Μην αποθηκεύετε τα καθαριστικά του μπάνιου σας μέσα σε αυτό
 • Μην επιλέξετε μια πιο μεγάλη μπανιέρα ή έναν πιο μεγάλο νιπτήρα από ότι χρειάζεται
 • Υπομονή

Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει κάποιες συγκεκριμένες ώρες να γίνει, από την στιγμή που αποφασίσατε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας και να το ξαναχτίσετε από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να σας λείψουν κάποιες ώρες ύπνου, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

 • Αλλαγές

Να είστε ανοικτοί σε αλλαγές. Οι κατασκευαστές γνωρίζουν τι είναι το καλύτερο για το μπάνιο σας ανάλογα με την αρχιτεκτονική του, και ίσως σας συμβουλέψουν να αλλάξετε κάποια πράγματα στον σχεδιασμό του. Να θυμάστε πως πάντα πάνω από όλα βάζουμε την χρηστικότητα.

Tip: Με την ανακατασκευή του μπάνιου σας, μην παραμελήσετε τον φωτισμό του. Πιστέψτε με, θα κάνει την διαφορά!

Πώς θα διακοσμήσω το μπάνιο μου;

Είτε μόλις ανακατασκευάστηκε το μπάνιο σας και θέλετε να το διακοσμήσετε, είτε απλώς βαρεθήκατε την διακόσμηση του παλιού σας μπάνιου, βρίσκεστε την σωστή σελίδα καθώς θα σας δώσουμε συμβουλές για διακόσμηση μπάνιου, τις οποίες βέβαια μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν γενικούς κανόνες και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού ή γενικά του οποιουδήποτε χώρου που θέλετε να διακοσμήσετε.

Κάποια βήματα που πρέπει να δοκιμάσετε για την διακόσμηση του χώρου σας :

 1. Χρώμα

Κάντε αντίθεση χρωμάτων με μικρές πινελιές. Για παράδειγμα, σε ένα άσπρο μπάνιο, προσθέστε μαύρες πινελιές για να το κάνετε να ξεχωρίσει.

 • Ηρεμία

Το μπάνιο δεν είναι ένας χώρος ο οποίος θα πρέπει απαραίτητα να έχει έντονα και παιχνιδιάρικα χρώματα. Κρατήστε τους τόνους «ήσυχους» μεν, αλλά με ενδιαφέρον. Για να δώσετε μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης στο μπάνιο σας, μπορείτε να προσθέσετε φυτά, να το διακοσμήσετε με γήινα χρώματα και να τοποθετήσετε κάποιο έργο τέχνης το οποίο αποτυπώνει την φύση.

 • Καθρέπτης

Ο καθρέπτης είναι πολύ σημαντικός στην διακόσμηση του μπάνιου. Αυτό θα γίνει ανάλογα την αρχιτεκτονική και το μέγεθος του μπάνιου. Μπορείτε να προσθέσετε έναν στρογγυλό καθρέπτη πάνω από τον νιπτήρα για να δημιουργήσετε την αίσθηση βάθους στο μπάνιο σας.

Tip: Μην ξεχάσετε να αναδείξετε τον καθρέπτη σας με όμορφο φως.

 • Αποθήκευση

Χρησιμοποιήστε την αποθήκευση για να κρύψετε ατέλειες του μπάνιου σας και να δώσετε μια νότα καλαισθησίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε το χαρτί υγείας σε ένα όμορφο μικρό χώρο αποθήκευσης, ο οποίος πέρα από την δουλειά του, θα κάνει και το μπάνιο σας να φαίνεται πιο όμορφο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε όμορφα διάφανα μπουκαλάκια ή με κάποιο χρώμα το οποίο θα ταιριάζει στο μπάνιο σας, έτσι ώστε να τοποθετήσετε μέσα σαπούνι, αφρόλουτρο κλπ.

 • Άρωμα

Χρησιμοποιήστε αρώματα για το μπάνιο σας και κεριά για να δώσετε μια αίσθηση γαλήνης. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μικρό ράφι, και να το τοποθετήσετε στον τοίχο, έτσι ώστε να βάλετε πάνω σε αυτό τα κεριά και το αρωματικό του μπάνιου σας.

 • Χαλάκι μπάνιου

Μπορείτε να δώσετε χρώμα στο μπάνιο σας, με το να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο πρακτικά χαλάκια μπάνιου, αλλά και όμορφα. Για παράδειγμα, σε ένα λευκό μπάνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλάκια μπάνιου που θα ξεχωρίσουν με το σχέδιό τους ή με κάποιο χρώμα που θα αναδείξει το άσπρο.

Η διακόσμηση μπάνιου δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο κόστος. Χρησιμοποιήστε έξυπνες ιδέες και υλικά για την διακόσμηση μπάνιου σας, που θα το αναβαθμίσουν και θα σας κάνουν να θέλετε να το κοιτάζετε συνέχεια.